Zonder daken zijn huizen niks. Daken beschermen ons tegen regen, zon, wind, sneeuw en al het verschrikkelijke wat de natuur op ons afstuurt. Naast de beschermende factor bieden daken ook een isolatie. Dit voorkomt natuurlijk hoge stookkosten zodat we ook in de winter niet op een houtje hoeven te bijten. Alles boven alles heeft een goed dak ook een esthetische waarde, een mooi dak maakt het plaatje compleet en kan gezien worden als een kroon op jouw paleis. Je hebt verschillende type daken die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben.

Bitumen is een variant van aardolie die een asfalt achtige look heeft. Dit type dakbedekking staat ook wel bekend als dakleer. Bitumen is zeer onderhoudsarm en niet al te duur om aan te leggen. Vooral platte daken worden voorzien van dakleer.

De dakpan is misschien wel een van de meest bekende vormen van dakbedekking, zeker in Nederland is het een populaire variant. Vroeger waren er vooral oranje dakpannen beschikbaar. De karakteristieke kleur wordt veroorzaak door de klei waarvan de dakpan wordt gemaakt. Tegenwoordig bestaan er ook voldoende synthetische varianten die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. De levensduur en de kostten variƫren per type dakpan. Een synthetische dakpan is goedkoper en gaat iets korter mee. Een leien dakpan heeft de langste levensduur, maar daar moet in verhouding dan ook weer meer voor betaald worden.

Rieten dakbedekking is er voor een echte natuurlijke look. Vroeger werd het vooral toegepast omdat het een erg goedkope oplossing was, tegenwoordig is het juist een luxeproduct en statussymbool. Een rieten dak geeft een zeer authentieke uitstraling aan de woning en isoleert erg goed. Het is niet nodig om los te gaan met bijvoorbeeld peurschuim want de rietstengels houden in de winter de warmte binnen en in de zomer juist buiten. Zo ben je geen bergen met geld kwijt aan de verwarmingsrekening. Een rieten dak mits goed en professioneel onderhouden door een rietdekkersbedrijf gaat ongeveer 45 jaar mee.